Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Riisikakkugate ja pohdintaa ravinnon turvallisuudesta

10/14/2015
Lähde: www.dn.se

Varmasti jokaista pienen lapsen vanhempaa pohdituttaa aika-ajoin lapsen ravinnon turvallisuus. Pienet ihmisenalut kun ovat aikuisia alttiimpia ja herkempiä ravinnon haitta-aineille.  Kukapa ei vanhempana haluaisi tehdä parhaansa, jotta varhaislapsuuden ravitsemus antaisi mahdollisimman hyvät lähtökohdat terveyteen koko eliniäksi.

Mutta tieto usein lisää tuskaa. Ristiriidat suosituksissa, uusissa tutkimuksissa ja mediassa ovat omiaan lietsomaan epävarmuutta ja sekavuutta. Miltei kuukausittain uutisotsikoihin nousee tutkimustuloksia siitä, kuinka jokin tuttu, turvalliseksi ehkä tervelliseksikin koettu elintarvike tai raaka-aine paljastuukin jossakin suhteessa haitalliseksi.

Riisikakut pääsivät uutisotsikoihin muutama viikko takaperin, kun Ruotsin elintarvikevirasto suositti välttämään riisikakkujen antamista alle 6-vuotiaille niiden korkean arseenipitoisuuden vuoksi.  Arseeni kun on yhteydessä mm. syöpään ja diabetekseen. Suomessa Evira toppuutteli asiantuntijapuheenvuoroissaan asiallisesti riisikakkupanikointia. Meillä riisikakkuja ei siis olla julistamassa pannaan. Riisiä ja riisikakkuja voi edelleen syödä osana monipuolista ruokavaliota, kunhan määrät pysyvät kohtuullisina. Ketä siis uskoa - Suomen vai Ruotsin asiantuntijoita? ;)

Lasten ravitsemussuositukset ovat muuttuneet vuosien varrella suuntaan jos toiseenkin. Paraikaa kommenttikierroksella olevat uudistetut varhaislapsuuden ravitsemussuositukset, näyttäisivät myös tuovan päivitystä vältettävien raaka-aineiden listalle. Korkean nitraattipitoisuuden vuoksi vältettävien listalle olisivat luonnoksen mukaan joutumassa myös mm. kesäkurpitsa, kurpitsat ylipäänsä sekä tuoreyrtit.

Miten teillä reagoidaan uutisiin ravinnon turvallisuudesta?
Entä muuttuviin suosituksiin?  


Ruoan suhteen ollaan turvallisilla vesillä, kunhan muistaa monipuolisuuden, kohtuuden ja maalaisjärjen - siinä oma periaatteeni suositusviidakossa selviämiseen. 

- M

PS. Riisikakkukeskusteluissa nousi esille riisin tiimoilta toinen yllättävä tieto. Arseenin osalta vaalea riisi on tervellisempi valinta kuin tumma täysjyväriisi, jossa arseenia voi olla sitoutuneen moninkertaisesti enemmän. Turvallisimmaksi riisivalinnaksi on mainittu basmatiriisi - siihen arseeni imeytyy luontaisesti muita lajikkeita heikommin. 


Lisää aiheesta:
3 kommenttia on "Riisikakkugate ja pohdintaa ravinnon turvallisuudesta"
  1. Kyllä sitä aina kavahtaa näitä uusimpia tutkimuksia tai suosituksia.. Mutta maalaisjärjellä koitetaan porskuttaa ja kohtuus kaikessa :)

    VastaaPoista
  2. Mä en kovin pian panikoidu mistään näistä uusista suosituksista. Otan selvää miksi ei ja minkälaisista määristä on kyse, sitten sitä maalaisjärkeä peliin :)

    VastaaPoista
  3. Näin juuri - eipä näistä kannata yöuniaan menettää :) Pääasia on, että lapsi saa monipuolisesti ja riittävästi hyvää ruokaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!