Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Höyrytyksen ABC - näin onnistut!

6/09/2015


Miltei mitä vain voi kypsentää höyryttämällä. Meillä kaikki kasvis- ja hedelmäsoseet ja tätä nykyä myös kuvioihin mukaan tulleet sormisyötävät valmistuvat höyryttämällä. Lisäksi erityisesti kalan kypsennykseen höyrytys on osoittautunut vaivattomaksi ja nopeaksi tavaksi. Kannattaa kokeilla!

Olen vallan ihastunut silikoniseen höyrytysritilääni. Sillä höyrykypsennys onnistuu tavallisessa kattilassa. Ritilän voi käytön jälkeen heittää pesuun astianpesukoneeseen ja parasta - se ei vie paljoa säilytystilaa pienessä keittiössämme. 

Alla vinkkini juuresten ja kasvisten höyrytykseen, joilla saat aikaan maukkaita ja vitamiinipitoisia aterioita:
  1. Höyrytä juurekset ja kasvikset kuorineen. Suurin osa vitamiineista sijaitsee kuoriosassa tai heti sen alapuolella. Kun käytät luomua ja peset höyrytettävät juurekset/kasvikset huolella, voit hyödyntää ne kuorineen.
  2. Minimoi leikkauspinta-ala. Kuori suojaa vitamiineja hapettumiselta. Höyrytettävät kasvikset kannattaa siis jättää suhteellisen suuriksi paloiksi.
  3. Tarkkaile lämpötilaa. Höyrytykseen riittää mainiosti alle 90 asteen lämpötila. Kattilan ei siis tarvitse porista täysillä. Useimmat vitamiinit tuhoutuvat jo 90-110 asteessa.
  4. Älä kurki kannen alle - ainakaan liian usein, ettei höyry karkaaJa jos kurkit, ole tarkkana - höyry on polttavan kuumaa.
  5. Neste ei saa loppua. Kattilan pohjalla olisi hyvä olla muutama sentti vettä. Vesi ei kuitenkaan saa tulla ritilän päälle. Tarkkaile siis nesteen määrää kattilan pohjalla - voit esimerkikiksi hiukan heiluttaa kattilaa, jolloin huomaat onko pohjalla vielä liikettä. Tarvittaessa voit lisätä vettä höyrytyksen aikana. 
  6. Jäähdytä nopeasti esimerkiksi kylmässä vesihauteessa lavuaarissa. Näin saat kypsymisen loppumaan.  
 Ja sitten vaan surauttelemaan soseeksi! Tai suoraan pöytään sormisyötävänä.

- M
Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!