Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Aloittevan sormisyöjän suupalat

6/22/2015


Olipahan yllättävän jännittävä paikka äidille tuo sormiruokailun starttaus... Hullua myöntää, mutta tuntui luonnottomalta antaa lapsen laittaa jotain kiinteää suuhunsa. Jokin yliaktivoitunut vaisto nipotti takaraivoissa: " Ei! Älä, sehän tukehtuu siihen!" Mutta hyvinhän se sujui, kun löydettiin naperoiselle sopivat maisteltavat ja poistettiin menulta ne syötävät, joihin suun ja/tai käsien motoriikka ei ollut vielä aivan kypsynyt.

Meillä sormisyömisten aloitus lähti käyntiin varsin helposti. Naperoinen kun luontaisesti tunkee kaiken käsiinsä saamansa suuhunsa (leukojen välistä on irroteltu mm. sinne jumiutunutta Sophie-kirahvi-helistinlelun päätä...), löysin ruokakin sinne varsin helposti.

Toisaalta juuri tästä syystä, epäilin, että naperoinen nappaa suuhunsa suurempia paloja, kuin mitä pystyy käsittelemään. Ja niinhän siinä alkuun kävikin - banaaneista ja pehmeiksi höyrytetyistä porkkanoista rouskaistiin ikenillä hetkessä suuntäysiä paloja, joita kaottiin kurkusta ja lopulta kaivettiin äidin sormin pois suusta.

Nopeasti poika kuitenkin oppi vähän turvallisemmille napostelutavoille ja samalla lautaselle rukattiin "sitkeämpiä" syömisiä, joita ikenin ei saanut niin helposti paloiksi. Höyrytys on jälleen osoittautunut näppäräksi keinoksi pehmittää kasviksia imeskelyyn sopivaan pehmeyteen.

Meillä pikkuherran suosikkisyötäviä ja etenkin alkuun toimivimpia ovat olleet nämä:
  • Pehmeiksi höyrytetyt omenalohkot
  • Höyrytetyt kesäkurpitsaviipaleet
  • Höyrytetyt parsa- ja kukkakaalin kukinnot
  • Pehmeiksi kypsyneet / höyrytetyt nektariinilohkot
  • Tomaattilohkot, joista siemenkodat poistettu
  • Nyrkkiinsopivat banaanipalat


Joidenkin syömisten osalta puolestaan palaamme asiaan, kun naperoiselta löytyy suustaan jotain viitteitä purukalustosta ja tarttumisote on kehittynyt hitusen eteenpäin:
  • Meloniviipaleet - makealta maistui... mutta aiheutti äidille liikaa sydämentykytyksiä.. hampaattomillakin ikenilläkin naperoinen sai jäystettyä melonista isoja paloja, joita sitten kaottiin toden teolla kurkusta...
  • Höyrytetyt porkkanaviipaleet - sama kuin yllä...
  • Avocadoviipaleet - pienet sormet eivät vielä saaneet pitävää otetta näistä liukkaista pirulaisista. Slips vaan... kun avocadot lentelivät kourasta pitkin seiniä ja kaikkialle muualle paitsi suuhun :) Pikkumies oli pimahtaa turhautumiseensa, kun herkku ei pysynyt millään kourassa. Siispä vetelemme avocadon vielä toistaiseksi lusikalla mössönä.
  • Tuoreraasteet - levittyvät mukavasti pitkin naamaa, syötötuolia, äitiä, lattiaa, mutteivät jostain syystä päädy suuhun saakka. Jäämme odottamaan käden hienomotoriikan kehittymistä ;)

Millaisilla suupaloilla teillä on lähdetty harjoittelemaan sormiruokailua? 

- M
Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!