Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Ahdin ensisose, 6kk+

10/11/2015




 Kalaa olisi hyvä saada ujutettua myös pienten sosesuiden pöperöihin 2-3 kertaa viikossa. Kalansyönnin terveysvaikutuksista oli puhetta jo aiemmin täällä.

Jostain syystä kalaisten soseruokien valmistus tuntui minusta jotenkin vaivalloiselta ja työläältä... kunnes keksin tämän reseptin, jolla kaikki maistuvan soseen ainekset höyrytetään kypsiksi sulassa sovussa samassa kattilassa. Näppärää ja nopeaa! Lopputuloksena saat ravinteikkaan, hyviä rasvahappoja sisältävän ja samettisen soseen, jota maistelemalla on hyvä lähteä tutustumaan kalaruokien makumaailmaan.

Ahdin ensisose, 6kk+  

n. 8-10 soseannosta

250 g kukkakaalia
250 g parsakaalia
n .10 cm pala purjoa 
n. 160-200 g kalaa, esim. viljeltyä kirjolohta, seitä tai siikaa

tilliä (kuivattuna / tuoreena)

  • Huhtele kukka- ja parsakaalit sekä purjo. Lohko kukka- ja parsakaalit paloiksi ja pilko purjo pieniksi siivuiksi.
  • Poista kalasta huolellisesti ruodot ja pilko reiluiksi paloiksi.
  • Laita kattilan pohjalle muutama sentti vettä kiehumaan. 
  • Lisää höyrytysritilälle kukka- ja parsakaalit sekä kalanpalat. Höyrytysaika on n. 8-10 min riippuen kasvisten ja kalapalojen koosta. 
  • Lisää purjonpalat päällimmäisiksi höyrytyksen loppupuolella muutamaksi minuutiksi.
  • Varmista kalan kypsyysaste ja hienonna kypsä kala haarukalla. Samalla voit helposti varmistaa, ettei mukaan ole livahtanut ruotoja. 
  • Jäähdytä höyrytetyt kukka- ja parsakaalit sekä purjo. Soseuta esim. sauvasekoittimella ja mausta sose kuivatulla tai tuoreella tillillä. Sekoita mukaan hienonnettu kala.
  • Sose sopii erinomaisesti pakastettavaksi.

Vinkki! Vaihtelua reseptiin saat helposti varioimalla käyttämääsi kalalajia. Resepti on testattu toimivaksi kirjolohella, seitillä ja siikalla. Tai lisääpä välillä soseen joukkoon muutama tähteeksi jäänyt keitetty peruna. Jos käytät perunoita, lisää ne vasta viimeisenä muuhun soseeseen, jolloin vältät liisteröitymisen. 

Vinkkejä höyryttämiseen löydät aiemmista teksteistäni:
Höyryttämällä supersoseita 
Höyrytyksen ABC - näin onnistut!


Miten teillä on tutustuttu kalaruokiin?

- M
Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!