Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Kaalimaan kakaran herkkupata, 8kk+

10/05/2015

Kaali - sitä joko inhoaa tai rakastaa. Itse rakastan, mieheni ei suostu edes maistamaan ja pikkumies (ainakin tällä hetkellä) syö tyytyväisenä. Väitän, että tällä reseptillä myös paatuneinkin kaalivihaaja käännytetään (jos siis myöntyy maistamaan). Tai vähintäänkin kasvatetaan seuraava sukupolvi kaalia arvostavia kulinaristeja! ;)

Tämä ruoka on yksi omista varhaisimmista ruokamuistoistani. Kyseessä on isoäitini resepti, jolla perheessämme on valmistettu tätä kaaliherkkua heti varhaiskaalien ilmaannuttua kauppaan keväällä aina näihin syksyn sadonkorjuuaikoihin saakka. Padan juju on kaalin, porkkanan, tomaatin ja oreganon makean mehevässä liitossa sekä kaalin perusteellisessa haudutuksessa. Kyseessä ei siis ole mikään perinteinen kaalilaatikko, vaan ehdottomasti sen maukkaampi versio!

Ruoka on täydellinen "kotiäidin helppo" -arkiruoka. Hiukan pilkkomista, sen jälkeen ateria valmistuukin kuin itsestään liedellä hautuen. Maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä ja pata sopii hyvin pakastettavaksi. Lisukkeeksi sopivat luonnollisesti puolukat, joko survottuina tai sellaisinaan.

Huom! Kaali voi suurina annoksina aiheuttaa vatsavaivoja eli kokeile alkuun varovasti sen sopivuutta lapsellesi. Tarvittaessa voit vähentää reseptistä kaalin osuutta ja korvata sitä lisäämällä porkkanaa. Myös kaalin läpikotainen haudutus vähentää vatsavaivojen riskiä.Kaalimaan kakaran herkkupata, 8kk+

Iso kattilallinen, 4 aikuisten annosta + n. 4 vauva-annosta

0,5-1 kg keräkaalia
5 porkkanaa
1 sipuli
6 tomaattia 
1 dl täysjyväriisiä
1 tl oreganoa
3 dl vettä 
400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa (myös broilerin tai kalkkunan jauheliha toimii)

puolukoita

  • Tarvitset ison kattilan tai padan ruoan kypsentämiseen.
  • Poista kaalin uloimmat lehdet ja huuhtele kaali huolellisesti. 
  • Pilko kaali, porkkana, sipuli ja tomaatit kattilaan. Lisää riisinjyvät ja oregano sekä vesi.
  • Lisää kattilaan päällimmäiseksi jauheliha raakana.
  • Hauduta levyllä kannen alla n. 45-60 min, kunnes kaali on täysin pehmennyt. Sekoita muutamia kertoja kypsennyksen aikana ja lisää tarvittaessa vettä.
Tarjoile tuoreiden puolukoiden tai puolukkasurvoksen kera.

Valmis pata on helppo möyhentää haarukalla lusikalla syötettäväksi. Innokas sormiruokailija taas vetelee padan itse sellaisenaan suuhunsa. Jos lapsesi ei vielä pidä sattumista, surauta annokset soseeksi sauvasekottimella.

Aikuiseen makuun padan saa viritettyä lisäämällä mausteeksi hiukan suolaa ja pippuria.

Tätä meillä menussa tänään. Miten teillä - maittavatko kaaliruoat?

- M


Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!