Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Pikaruokapienokaiset - hätkähdyttäviä ääriesimerkkejä liian yksipuolisesta ruokavaliosta

9/17/2015
Lähde: http://www.bbc.co.uk
Raudanpuuteanemiaa, unihäiriöitä, yliaktiivisuutta, reikiä hampaissa, ylipainoa, diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja,...  Varhaislapsuuden huonon ravitsemuksen aiheuttamat oireilut ja uhat pidemmän tähtäimen terveyshaitoista ovat moninaisia ja katalia. Olennaista onkin havahtua siihen, että varhaislapsuuden ruokavalio on avainasemassa, kun luodaan edellytykset lapsen koko elämänkaaren kattavalle terveydelle ja elämänlaadulle.

Vanhempien esimerkillä on väliä. Hyvät ruokailutottumukset ja makumieltymykset kehittyvät jo varhaislapsuudessa. Eihän lapsi osaa vaatia ranskanperunoita, hamppareita ja limppareita elleivät vanhemmat ole niitä tarjonneet toistuvasti tavallisen ruoan kustannuksella. Siinä sivussa vanhemmat ovat virittäneet lapsensa makunystyröitä rasvaiselle, suolaiselle ja sokerisille mauille persoiksi.
  
Aiheeseen herättelee BBC:n Fast Food Baby -dokumentti (2011), joka valottaa varhaislapsuuden yksipuolisen ruokavalion seurauksia terveydelle. Asiaa käsitellään kolmen pikaruokakoukussa olevan brittiperheen ääriesimerkin kautta. Näissä perheissä jo vauvaikäiset syövät pääasiassa pitkälle prosessoitua pikaruokaa: ranskalaisia, limuja, hampurilaisia, kananugetteja. Eli lautasella on käytännössä heikosti lapsen tarvisemia ravintoaineita, mutta sen sijaan runsaasti huonolaatuisia rasvoja, runsaasti sokeria ja suolaa sekä kerrassaan pöyristyttäviä kalorimääriä.


Lastaan prosessoidulla ruoalla hemmottelevat vanhemmat voivat tahtomattaan tehdä lapselleen ison karhunpalveluksen. Tutkimusnäyttö osoittaa, prosessoidun ruoan, eli einesten ja pikaruuan runsas nauttiminen on lapsen kehitykselle vahingollista. Varhaislapsuudessa runsain määrin nautittu sokeri, rasva ja prosessoitu ruoka heikentävät älykkyysosamäärää. Ravinnon laatu vaikuttaa suoraan lapsen käyttäytymiseen ja oppimiskykyyn. Varhaislapsuus on erityisen herkkää aikaa, koska lapsen aivot kasvavat silloin nopeinta tahtia. (Northstone, 2011) On myös näyttöä siitä, että astman, atooppisen ihottuman ja allergioiden riski kohoaa pikaruokaa säännöllisesti syövillä lapsilla ja nuorilla (Ellwood, 2013).


Onneksi dokumentin esittelemät perheet lienevät ruokaympyröidensä rajoittuneisuudessa ääritapauksia.  Dokumentti antaa kuitenkin myös toivoa - johdonmukaisella otteella pikaruokapienokaisten makumieltymykset näkyvät olevan suhteellisen nopeasti muokattavissa terveellisempään suuntaan. Vastuu ja asennemuutos on tässä vanhempien velvollisuus.

PS. Suomeksi tekstitetyn version voit vilkaista tulevana lauantaina TV5:lta klo 13.55 - Hullu maailma: Pikaruokapienokaiset

Lähteet:
Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!