Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Pimeys täällä taas... Saatko riittävästi D-vitamiinia?

11/11/2015
Aika pitkään saimme tänä syksynä nauttia aurinkoisista syyskeleistä, mutta nyt talvinen pimeys on ottanut ylivallan viimeisistäkin valonsäteistä. Viimeistään nyt on hyvä tarkistaa omaa D-vitamiininsaantiaan. Suomen leveysasteilla D-vitamiinia saadaan auringosta riittävästi huhtikuulta syyskyylle. Kannattaa siis pohtia, saako ravinnosta riittävästi D-vitamiinia vai onko syytä hakea täydennystä purkista ainakin pimeimpien kuukausien ajan.

Lasten osalta riittävä D:n saanti varmistuu helposti joka päivä ympäri vuoden annettavilla tipoilla. Omalla kohdallani saannin kanssa on talvikuukausina vähän niin ja näin, etenkin jos en huomaa turvautua pilleripurkkiin.

Saatko riittävästi D-vitamiinia ravinnosta? Tilanne on helppo testata. Jos vastauksesi alla oleviin kysymyksiin on kyllä, saantisi pitäisi olla linjassa ravitsemussuositusten ohjeellisen saannin kanssa.

  • Syötkö kalaa kolme kertaa viikossa?
  • Nautitko kolme lasia vitaminoituia maitoa, piimää tai jugurttia päivässä? 
  • Käytätkö leivälläsi vitaminoitua levitettä?

D-vitamiinilla on iso rooli terveydessä. Kaikkia sen vaikutusmekanismeja ei edelleenkään tunneta ja tutkimuksessa paljastuu jatkuvasti uusia löytöjä, joissa D on mukana. D-vitamiinin puutos on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään ja erilaisiin rappeumatauteihin. Kuitenkin optimaalisista D-vitamiinin saantisuosituksista kiistellään edelleen. Selvää on kuitenkin, että vähintäänkin nykyisten ravitsemussuositusten asettamalle tasolle olisi hyvä päästä, mikäli haluaa vaalia omaa terveyttään.


Miten siellä - saatko riittävästi D:tä ravinnosta vai nappaatko lisää vitamiinipurkista?

- M


Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!