Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Itämeren ruokavaliolla skarppeja naperoita

8/21/2015
https://eerohaapala.files.wordpress.com/2015/07/ruokakolmio_ilman-otsikkoa1.jpg
Lähde: Terveyttä ruuasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014.

Niin se vain on - aivojen kehityksen kannalta on väliä sillä, mitä suuhunsa laittaa ja miten päivänsä viettää. Itä-Suomen yliopisto tiedotti aiemmin tällä viikolla tutkimustuloksista, jotka jälleen kerran vahvistivat, että lapsuusajan terveellisestä ravinnosta ja fyysisestä aktiivisuudesta on hyötyä. 

Tutkimuksen mukaan terveellinen ruokavalio ja hyvät motoriset taidot ovat yhteydessä parempaan päättelykykyyn 6-8-vuotiailla lapsilla. Tutkimus kartoitti yli 400 kuopiolaisen lapsen ruokavalion laadun, motoristen taitojen, kestävyyskunnon ja kehon rasvaprosentin yhteyksiä päättelykykyyn. 

Ruokavalion osatekijöistä runsas kasvisten, hedelmien, marjojen ja kalan sekä vähäinen punaisen lihan käyttö oli yhteydessä parempiin tuloksiin päättelykykytestissä. Myös paremmat motoriset taidot olivat yhteydessä parempaan päättelykykyyn.  Lapset, joilla heikot motoriset taidot yhdistyivät korkeaan tai matalaan kehon rasvaprosenttiin, menestyivät huonommin päättelykykytestissä kuin muut lapset. Yllättävää kyllä, nämä yhteydet esiintyivät erityisen voimakkaina pojilla.

Lasten ruokavalio arvioitiin tutkimuksessa sitä terveellisemmäksi, mitä tarkemmin se noudatti niin sanottua Itämeren ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, kalaa, täysjyväviljoja, rasvatonta maitoa ja pehmeitä rasvoja sekä niukasti punaista lihaa.

Lisää aiheesta:Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!