Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Lisää kalaa!

4/03/2015

Kuva lainattu: xpress.fi
Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen ja rasvaisia kaloja suosien. Teoriassa siis hyvinkin helppo tapa turvata välttämättömien rasvahppojen sekä D-vitamiinin saanti. (Suomalaiset ravitsemussuositukset, 2014, 22)

Mutta käytäntö onkin ainakin meillä toinen. Parhaimmillaan kalaa tulee syötyä noin kerran viikossa ja silloinkin yleensä sitä samaa iänikuista uunilohta. Ravintolassa valitsen yleensä kalaa, mutta tällä hetkellä käytikerrat ovat sen verran harvat, ettei tämä tapa riitä nostamaan kalan syöntimäärää suositusten tasolle. Jostain syystä kala tuntuu vaivalloiselta ja vieraalta valmistaa, eikä oma luottoreseptivalikoima kata kuin muutaman kalaruoan - nekin taitavat kaikki olla lohesta.

Näin imetysaikana kalan syönti lisää pitkäketjuisten tyydyttymättömien rasvahappojen määrää rintamaidossa. Niiden katsotaan olevan lapsen kasvulle keskeisiä rakennusaineita ja tärkeitä eriyisesti aivojen kehitykselle. (Hasunen ym. 2004, 86)

On siis syytä skarpata! Haastaan itseni ja teidät lukijat tavoittelemaan minimissään kahta kala-ateriaa viikossa ja vakiinnuttamaan kalan osaksi perheen arkiruokailuja. Nyt siis "kalastamaan" nopeita ja helppoja koko perheen arkiruokailuun sopivia kalareseptejä. Tilauksessa siis jotain muuta kuin uunilohta :)

Mikä on oma kalaruokabravuurisi arkeen?


Hasunen, K., Kalavainen, M., Keinonen, H., ym. Lapsi, perhe ja ruoka. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. Helsinki 2004. 254 s. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2004:11

Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/attachments/fi/vrn/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.3.pdf Ladattu: 27.3.2015
Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!