Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Liian makeat lapset

5/15/2015
Suomalaislapset saavat liikaa sokeria jo kaksivuotiaasta eteenpäin. Hurjaa! Tämä ei edes tarkoita, että joka päivä olisi karkkipäivä, vaan liiallinen sokerimäärä voi kertyä huomaamatta mehujen, jugurttien ja valmisruokien sisältämästä piilosokerista. FST:n "Makeat lapset" -dokumentti iski aiemmin tällä viikolla pöytään faktoja lasten sokerikuorrutetusta arjesta ja sen pitkäaikaisvaikutuksista terveyteen. 


Herkuttelu kuuluu kohtuullisissa määrin lapsuuteen, mutta liika on sokeri on aikamoinen pahis. Moni helposti ajattelee, ettei sillä nyt ole niin väliä, jos normaalipainoinen lapsi syö herkkuja - sillä kyllähän "lapsen pitää saada maistaa" tai "kasvava lapsi tarvitsee energiaa". Kuitenkin lasten liiallinen sokerinsaanti on kiistatta yhteyksissä moniin vakaviin terveysongelmiin kuten ylipainoon ja diabetekseen  - aivan kuten aikuisillakin.


Toivon, että onnistumme välittämään naperoiselle terveen mallin myös herkkuhetkiin. Lähtökohtana pidän sitä, että limut, mehut, karkit ja muut sokeripommit kuuluvat erikoistilanteisiin eivätkä arkeen. Myönnän, että tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Tunnustan, että olen itse varsin perso sokerisille houkutuksille - erityisesti karkkeja ja makeita leivonnaisia tulee kausittain naposteltua turhan löysin rantein milloin minkäkin tekosyyn varolla ("stressaa", "väsyttää", "mä imetän", "ansaitsen jonkun palkinnon", "tylsää - jotain tekis mieli"). Eli omat herkuttelutottumukset vaativat viritystä asap - huomaan naperoisen jo nyt seuraavan silmä kovana, mitä se äiti taas keittiössä mussuttaa...

 

"Makeat lapset" -dokumentti tuli vastaan hyvään aikaan ja palautti taas kerran mieleen, että sokeria on ihan syystä syytä vältellä. Seuraavan kerran himon iskiessä lähden vaikka lenkille, surautan smoothien tai haukkaan omenaa. Aion myös jakaa YLE Areenasta löytyvää dokumenttia hienovaraisena valistusvideona isovanhemmille. Ehkäpä se hiukan taltuttaisi sieltä suunnasta lähivuosina odotettavissa olevaa sokeripommia :)

Kuvat lainattu täältä, täältä ja täältä.
Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!