Top Social

Vauva- ja perheruokareseptejä oman kodin koekeittiöstä

Uudet imeväisikäisten ruokasuositukset - mikä muuttuu?

1/24/2016

Uudet lapsiperheiden Syödään yhdessä -ravitsemussuositukset näkivät päivänvalon viime perjantaina. Päivitetyissä suosituksissa fokuksessa on vahvasti ruokakasvatus, lapsen syömään oppimisen tukeminen sekä perheiden yhteisten ruokailuhetkien tärkeys - kerrassaan hyviä teemoja siis!

Tutustuin uusiin suosituksiin imeväisikäisten osalta - mitään kovin radikaaleja muutoksia ne eivät odotetustikaan tuoneet tullessaan. Alla lyhyt yhteenveto siitä, mitä konkreettisia päivityksiä suosituksista löytyy:  
 
  • Imeväisikäisten kiinteiden aloitusajankohta aikaistuu - kiinteitä jo 4 kk alkaen

    Kiinteitä voidaan alkaa tarjota maisteluannoksina jo 4-6 kk iästä, kun aiemmin täysimetystä suositeltiin 6 kk ikään asti. Edelleenkään maisteluannokset eivät kilpaile imetyksen kanssa ja niitä ohjeistetaankin tarjottavaksi aina imetyksen jälkeen. 

    Muutoksen taustalla on tutkimusnäyttö siitä, että ennen puolen vuoden ikää aloitettu kiinteiden maistelu näyttäisi edistävän yhdessä rintamaidon kanssa lapsen suoliston ja puolustusjärjestelmän kehittymistä ja sietokykyä uusille ruoka-aineille. On viitteitä siitä, että esim. varhaislapsuuden allergiaoireita ja atooppista ihottumaa voitaisiin välttää aloittamalla kiinteiden ruokien maistelu nykysuosituksia varhaisemmin ja nopeammassa tahdissa. 


  • Muutamia päivityksiä imeväisikäisillä vältettäviin ruoka-aineisiin

    Kaikki kurpitsalajit
    (poislukien kesäkurpitsa) - kurpitsasta saa herkullisen soseen ja näppärää sormiruokaa, mutta jatkossa sitä suositetaan vältettäväksi korkean nitraattipitoisuuden vuoksi.

    Kaalit - mm lehtikaalia ja kyssäkaalia vältetään korkean nitraattipitoisuuden vuoksi

    Tuoreet yrtit - vältetään korkean nitraattipitoisuuden vuoksi. Käsittely vähentää nitraattipitoisuutta eli esim. soseiden maustamiseen voi käyttää maltillisesti esim. kuivattuja ja/tai ruoanvalmistuksessa kypsennettyjä yrttejä.

    Kaneli - suosituksiin on lisätty myös tarkennus kanelin osalta. Kanelia (erit. kassiakaneli) ei käytetä imeväisikäisillä sen korkean kumariinipitoisuuden vuoksi. Kumariini on luontainen toksiini, jolla on yhteys maksavaurioihin.

Imeväisikäisten osalta muutokset suosituksissa olivat siis kaiken kaikkiaan varsin pieniä viilauksia ja täsmennyksiä. Ja maalaisjärkikin jo sanoo, että monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio on paras keino välttyä elintarvikkeiden mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden vaikutuksilta.


Lähteet ja lisää aiheesta:

2 kommenttia on "Uudet imeväisikäisten ruokasuositukset - mikä muuttuu?"
  1. Minulla kyllä on mennyt toi kurpitsa/tuoreyritti asia aivan ohi enkä kyllä löydä niistä mainintaa uusissa ohjeissa. Mistä moisen "kiellon" olet kuullut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anna! Tieto löytyy uusien suositusten liitteenä olevasta ruoka-aineiden turvalliseen käyttöön ohjaavasta taulukosta, kts. s. 111 (linkki julkaisuun postauksen lähdeluettelossa).

      Poista

Kiitos kommentistasi!